Behöver jag anlita en byggkonsult?

När du funderar på att starta ett byggprojekt kan det vara bra att anställa en byggkonsult.

Vid ett byggprojekt kan det vara svårt att hålla koll på allt och veta hur man ska gå tillväga. Vad ska byggas? Hur ska det byggas? Vad börjar man med? Vilket material behövs? Hur mycket tid kommer arbetet ta? Trots att frågorna är många kan det vara svårt att planera och göra alla uträkningar på egen hand. Därför kan det vara en lösning att anlita en byggkonsult som kan hjälpa dig besvara dessa frågor.

Vad gör en byggkonsult?

Ofta har byggkonsulter olika specialiteter. Vissa är experter på fasadrenovering, dränering eller ombyggnad av kök/badrum. Konsulten blir som en medlare mellan dig och hantverkarna som utför arbetet. Konsulten kommer överens med dig vad som ska göras och hur det ska göras, och går sedan vidare till hantverkarna och ger dem tydliga instruktioner allt eftersom projektet fortskrider.

En Professionell byggkonsult är en projektledare för byggprojektet och effektiviserar därmed arbetet så bygget blir färdigställt så snabb och smidigt som möjligt.

Fördelar/nackdelar

Det finns många anledningar och fördelar med att anlita en byggkonsult. Om du fortfarande är tveksam till om ditt byggprojekt är värt en konsult kan du se denna lista på för och nackdelar. Det som är viktigt att tänka på är storleken på ditt byggprojekt. Är projektet för stort att hantera på egen hand kan det vara läge att fundera på att anlita en expert inom området.

Fördelar

  • Effektiviserar byggprojektet.
  • Sparar tid för dig.
  • Minimerar arbete för dig.
  • Projektleder hela arbetet för bygget så du slipper.
  • Kan spara dig pengar i slutändan på grund av att arbetet blir effektiviserat.

Nackdelar

  • Kostar pengar.
  • Kan medföra konflikter, därför är kontrakt superviktigt!
  • Har du stort kontrollbehov kan det vara frustrerande om en projektledare för bygget tar över planeringen och kommunikationen med hantverkare. Denna punkt kan vara en nackdel beroende på hur du är som person.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *